Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i wykorzystywali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, by uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda wielkiego trudu. ciekawe informacje o kawie Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to bardzo śladowe przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film