Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w Polsce najpopularniejszy typ gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie bo jest pyszne, sycące oraz nie jest drogie. Oczywiście najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Mocniej wrażliwi smakują mniej znane potrawy – risotto, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Szukając dobrej włoskiej restauracji trzeba przyjrzeć się kilku istotnym cechom: jak wiele półproduktów rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie można znaleźć też mniej typowe dania, czy karta win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz potrawy z różnych miejsc kraju. W dobrej restauracji znajdziemy prawdziwy smak Włoch.
Kuchnia włoska nie jest trudna, ale to wcale nie znaczy, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wina włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zaniedbywać wina. Posiłek na włoską modę bez wyjątku powinien obejmować też trunek. Odrobina alkoholu to we Włoszech kanon. menu ze świeżymi produktami Klasyczne wina włoskie to przede wszystkim toskańskie bolgheri, lombardyjskie franciacorta oraz monti z Sardynii. Włoska restauracja – o ile naprawdę chce być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć różnorodną kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć wyjątkowość kuchni włoskiej bez wątpienia trzeba odwiedzić restaurację, która jest w stanie przygotować nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film